Cebri Boru Nedir? 
 
Hidroelektrik güç tesisinde su kaynağı ile türbin arasındaki basınçlı borulara cebri borular adı verilir. Bir cebri borudan ayrılmış kollara cebri boru ayrımı veya cebri boru branşmanları adı verilir. Cebri boruların ölçülendirilmesi hidroelektrik güç tesisi tasarımında önemli bir faktördür.

Cebri Boru İmalatı
Cebri boru imalatı, baraj ve/veya HES tesislerinde rezervuardan alınan suyun içme, sulama ve enerji üretimi gibi kullanım amacına göre kullanılacağı yere taşınmasını sağlamaktadır.

Gerek açık arazide veya tünel içerisinde mesnetler üzerinde ve gerekse tünel içerisinde çelik kaplama olarak hangi amaçla, nerede ve hangi şartlar (yatay, düşey, eğimli vb. gibi ) ile kullanılacağı projelerde tafsilatlı olarak gösterilen cebri borular; düz boru ve aşağıda detayıyla belirtilen aksesuarların; çevresel ve boyuna kaynak birleşim yerlerinde uygun kaynak ağzı açılacak, uygun metot ve kaynak birleşim şekli ile kaynak edilerek imal edilmektedir.

Cebri boru imalatı, baraj ve/veya HES tesislerinde rezervuardan alınan suyun içme, sulama ve enerji üretimi gibi kullanım amacına göre kullanılacağı yere taşınmasını sağlamaktadır.

Cebri Boru İmalatı
Akalibaz olarak, cebri boru imalatı kapsamında; cebri boru proje ve hesaplarının hazırlanması, malzeme temini, malzemenin fabrikamıza nakliyesi, malzeme giriş kalite kontrollerinin yapılması, hammaddeden ara ürüne yapılan hazırlıkları, imalatı, tahribatlı ve tahribatsız malzeme ve kaynak muayenelerinin yapılması, atölye ve şantiye boyalarının yapılması, şantiyeye nakliyesi ve koruma altına alınması, yerine montajı, işler halde teslimi, işletme ve bakım talimatnamelerinin ve yedek parçalarının hazırlanması kapsamında Akalibaz ailesi olarak siz değerli müşterilerimize uzun soluklu çözüm ortağı olma hedefiyle hizmet vermekteyiz.

Cebri Boru İmalatı Kısımları
Cebri boru imalatı, genel tarifi içerisinde tanımlanan tüm boru sistemi aşağıda belirtilen başlıca kısımlardan oluşur.

• Düz boru kısımları,
• Tranzisyonlar,
• Redüksiyonlar,
• Dirsekler,
• Branşmanlar,
• Mesnetler (Sabit ve kayar),
• Denge bacaları ve hazneleri,
• Genleşme contaları,
• Mafsal contalar (flexible),
• Menhollar,
• Boşaltma boru ve vanaları,
• Havalandırma boru ve vanaları,
• Takviye ringleri,
• Enjeksiyon delikleri,
• Test kapakları ve bombeleri,
• Hareketli çalışma platformları.

Cebri boru imalatı içeriğinde; sadece düz boru değil, yukarıda belirtilen farklı aksesuarlar da bulunmaktadır. Gerek açık arazide veya tünel içerisinde mesnetler üzerinde ve gerekse tünel içerisinde çelik kaplama olarak hangi amaçla, nerede ve hangi şartlar (yatay, düşey, eğimli vb. gibi) ile kullanılacağı projelerde tafsilatlı olarak gösterilen cebri boru imalatı düz boru kısımları; kullanılacak malzeme cinsi ne olursa olsun silindir ile kıvrılmak sureti ile şekillendirilecek, çevresel ve boyuna kaynak birleşim yerlerinde uygun kaynak ağzı açılacak, uygun metot ve kaynak birleşim şekli ile kaynak edilerek imal edilecektir.

Akalibaz, baraj ve HES imalat ve montajı kapsamında; cebri boru imalatı ve montajı konusunda, yıllar boyu sahip olduğu tecrübe ve birikimle siz değerli yatırımcı ve işletmecilerimize en mükemmel hizmeti verecektir.

Cebri Boru İmalatı Malzeme Kontrolü
Cebri boruda imalatı için kullanılacak çelik malzeme fabrika garanti belgeli olmaktadır. Bu garanti belgeleri ve/veya malzeme sertifikaları, malzeme hakkında spektral analiz ile kimyasal olarak yapılan incelemelerle malzeme içeriğini ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, malzemenin, imalat yapılacak standartta talep edilen değerleri de karşılamakta olduğu bu doküman sayesinde tespit edilebilmektedir. Fabrika garanti belgesi veya test raporu olmayan çelik malzeme ile kesinlikle cebri boru imalatı başlatılmamaktadır.

t=20 mm ve daha kalın tüm sac levhalar, cebri boru imalatı için satın alınmadan önce laminasyon (katmer) testine tabi tutulacaktır.

Cebri Boru İmalatı Kaynak Kontrolü
Cebri boru imalatı sonrası; çevresel ve boyuna kaynak uzunluğunun %50’si ve boyuna kaynakların birleşim yeri %100 X-RAY (veya Gama-Ray) yöntemi ile kontrol edilecektir. Hatalı kaynak tespit edilen yerlerde yapılacak tamir kaynaklarından sonra aynı bölge tekrar %100 muayene edilecektir.

Cebri boruda imalatı başlatılmadan önce, yapılacak kaynaklar ile ilgili olarak projelerde, hangi kaynaklara hangi tip muayenenin yapılacağı belirtilmektedir. Cebri boruda radyografik muayene yapılamayan bölgelerde veya bağlı bulunan kurul talimatı doğrultusunda ultrasonik muayene (UT) yapılacaktır. Tüm Cebri boru için yapılacak tahribatlı ve tahribatsız muayene sonuçları rapor halinde onay için müşteri ya da kurula sunulmaktadır.

Cebri Boru İmalatı Sonrası Gerekli Temizlik ve Boya Uygulamaları
Cebri boruda imalatı ve kaynak kontrolleri tamamlandıktan sonra, boruların tüm mekanik temizlikleri tamamlanarak, iç ve dış kısımların bağlı bulunan şartname ve standartlar uyarınca boyanması gerekmektedir. Burada en çok dikkat edilecek hususlar; saha montajında sabit ve kayar mesnetlerin geleceği bölgelerin işaretlenerek boyanmaması, boru ağızlarının 10 cm lik bölgelerinin montaj sonrası kaynak ve bölgesel temizliği sonrası boyanacağı için; boyanmadan korunarak sahaya sevk edilmesidir.
Cebri boruda imalatı sonrası imalatlarımız, Akalibaz tecrübesi ve güvencesi ışığında, yüklenici sahasına sevk edilerek saha montaj aşamasına geçilecektir.